Într-o afacere mică, modelul standard de rețele utilizate în case și birouri foarte mici devine în cele din urmă insuficient. În cele din urmă, cererile utilizatorului – cum ar fi accesul la unitățile de stocare partajate și la imprimante crește dincolo de ceea ce poate face un router și punctele finale. Deci, de unde știi când ar trebui să introduci un server în rețeaua ta de la birou? Dacă oricare dintre scenariile următoare vă sună familiar, este timpul să vă gândiți la implementarea hardware-ului dedicat serverului în diverse întreprinderi.

 

Dar mai întâi, ce este un server dedicat prin definiție?

Când introduceți un server dedicat unei configurații de rețea, computerele vor comunica cu serverul în loc să se conecteze direct între ele. Un server dedicat acceptă și îndeplinește solicitările computerelor clientilor din rețea. Ce înțelegem prin cereri? Cererile pot însemna: acces la un anumit fișier sau aplicație, instrucțiuni imprimantă sau acces la internet. Serverele „servesc” computerele client pe care le solicită utilizatorii. Un server dedicat are hardware conceput tocmai pentru această funcționalitate, astfel încât performanța tinde să se îmbunătățească și să devină mai fiabilă.

 

Ai nevoie de un server dedicat când …

Gestionarea e-mail-ului pentru un număr tot mai mare de oameni. Multe companii mici încep să folosească servicii de e-mail gratuite găzduite de cloud. De exemplu, Microsoft Office 365 Business Premium  funcționează excelent pentru a menține o forță de muncă mică conectată și în sincronizare cu mesajele lor. Puteți mări rangurile din Office 365 la licențele Enterprise și puteți avea întotdeauna mesaje de alimentare adecvate. Funcționează, dar pe măsură ce afacerea dvs. crește, veți dori un server Exchange dedicat, deoarece adaugă funcții de administrare foarte utile.

 

Începeți să utilizați aplicații care necesită o bază de date securizată

O bază de date stochează informații care pot fi accesate și actualizate de programe. De exemplu, dacă aveți mai multe posturi POS sau rapoarte ale angajaților, baza de date găzduiește fișierele care conțin informații despre inventar, istoricul comenzilor și timpii de performare. Planificați implementarea QuickBooks? O bază de date stochează informațiile esențiale în siguranță, limitând accesul. Stocarea de date importante pe un device de stocare nesigur precum o unitate USB presupune riscuri în sistemele tale.

 

Gestionarea resurselor partajate în spațiul de lucru

Unele exemple de resurse partajate includ imprimante, unități de disc optice și aplicații. Serverele pot prelua sarcinile de partajare a tipăririi unui router și pot permite, de asemenea, utilizarea imprimantelor mai vechi care nu sunt acceptate. Într-o rețea peer-to-peer, o problemă comună cu partajarea unei resurse conectate este maparea unității. Unităților de stocare le sunt alocate litere atunci când sunt conectate, cum ar fi C: pentru hard diskul principal, D:, E:, etc. pentru unitățile suplimentare. În timp ce o unitate conectată la un computer poate fi partajată cu rețeaua, aceasta poate avea o adresa de unitate diferită pentru celelalte computere. Un server poate atribui o adresa de unitate partajată de fiecare computer client.

 

Control centralizat asupra managementului securității rețelei.

Într-o configurație de rețea peer-to-peer, instalarea software-ului de securitate pe fiecare device oferă o protecție excelentă. Într-un mediu cu peste 10 locuri,  accesul la fiecare computer și rularea unui soft necesită destul de mult timp. O singură aplicație de securitate Windows Server facilitează gestionarea securității la nivelul întregii rețele. Dintr-un singur device puteți rula scanări de virus, gestiona filtre de spam și instala programe în rețea.

Un computer pentru a face treaba mai multor sisteme

Un server isi poate asuma funcțiile unor dispozitive, cum ar fi routerul, dispozitivul NAS, unitatea de stocare de rezervă și firewall-ul. Cu un server, puteți virtualiza funcțiile mai multor dispozitive pentru a rula simultan pe acelasi dispozitiv. Unele sarcini ale sistemelor de operare abia incarca hardware-ul, astfel încât rularea mai multor sisteme poate fi o pierdere de spațiu și energie atunci când un singur server poate fi suficient.

IBB IT SYSTEM oferă servicii complete de proiectare, configurare și mentenață dedicate nevoilor tale.