Browserele care colectează cele mai multe date personale ale utilizatorilor

Douglas J. Leith specialist IT de la Trinity College din Dublin, a publicat rezultatele cercetării, în care a comparat diferite browsere pentru a vedea cât de multe date personale sunt colectate de acestea.

El a analizat 6 browser-uri populare cum ar fi: Google Chrome , Mozilla Firefox , Apple Safari , Brave Browser, Microsoft Edge și Yandex Browser .
Noi IBB IT SYSTEM vă prezentăm un rezumat al acestei cercetări:

 

  • Cel mai sigur browser a fost numit Brave . Folosind acest browser chiar și cu setările de bază de securitate/confidențialitate el oferă protecție maximă a datelor personale ale utilizatorului. Nu colectează identificatori care permit urmărirea adresei IP și nu trimite datele despre păginile vizualizate pe serverul dezvoltatorului.
  • Chrome , Firefox și Safari au un nivel de securitate mediu. Funcția de autocompletare este activată implicit în fiecare dintre ele, în timp ce întroduceți adresa URL în bară, datele despre site-urile accesate sunt transmise către serverul dezvoltatorului. Dorim să specificăm că în setări există posibilitatea de a dezactiva autocompletarea. Există și alte probleme în fiecare browser – de exemplu, Chrome trimite un identificator permanent împreună cu adresa site-ului, iar pagina de start Safari poate transmite identificatorii cache ai browserului către „terți“.
  •  Cele mai rele dintre browsere s-au dovetit a fi Microsoft Edge și Yandex.Browser-ul Rusesc. Edge trimite un identificator unic al dispozitivului către serverul Microsoft (self.events.data.microsoft.com) – iar acest identificator este extrem de dificil de schimbat sau de șters de pe server. Funcția de autocompletare, care trimite datele despre adresele întroduse către un server „terț“, este destul de dificil de dezactivat. Yandex.Browser-ul Rusesc pe lângă datele colectate despre adresele întroduse mai salvează și adresa MAC a dispozitivului – dar autocompletarea aici deja este mai ușor de dezactivat.

 

 

Dorim să menționăm că unii dezvoltatori au dat comentarii despre acest raport.

 

Arstechnica.com citează comentariul dat de Apple : reprezentanții companiei spun că Safari blochează cookie-urile terțe în mod

implicit și folosește funcția Intelligent Tracking Prevention. Ambele măsuri protejează datele utilizatorului.

De asemenea Arstechnica.com citează și comentariul dat de către Mozilla . Compania clarifică faptul că istoricul de navigare este trimis către server doar dacă utilizatorul a activat sincronizarea datelor între mai multe dispozitive cu un singur cont, iar toate datele sunt trimise în formă criptată, cheia fiind stocată doar local.