Pe piața română, categoria de echipamente IT Refurbished abia începe să devină populară. În Europa și SUA, echipamentele it Refurbished se găsesc pe rafturile magazinelor deja de mult timp, iar clienții la rândul lor știu foarte bine despre ce este vorba, când se merită să cumperi un produs Refurbished și când nu.

Ce înseamnă refurbished

Pe scurt, Refurbished înseamnă „restaurat” sau „actualizat”. Acest echipament a trecut prin canalele de distribuție ale producătorului de mai multe ori. Adică mărfurile returnate de la vânzător la producător și apoi din nou puse la vânzare. Motivele pentru care echipamentele it parcurg un asemenea traseu sunt mai multe.

 

Principalele sunt:

  • Defecte din fabrică.
  • Echipamentele uzate, returnate producătorului din diverse motive. Acesta poate fi un program pentru schimbul echipamentelor vechi cu unul nou (cum ar fi cel de la Apple), returnarea produsului de către cumpărător din cauza „nu i-a plăcut, nu s-a potrivit”, precum și o returnare din cauza unor alte defecte.
  • Produse cu accesorii lipsă. Acest produs este returnat producătorului pentru completare cu accesoriile lipsă.
  • Produsele care stau în depozit de mult timp și necesită revizuite.
  • Produsele care au fost deteriorate în timpul transportului.
  • Un produs care a fost folosit pentu demonstrație în magazine și din această cauză și-a pierdut calitatea comercială.

 

Când produsul a fost returnat la producător, acesta la rândul său aduce produsul într-o stare nouă, îl retestează și îl trimite înapoi pe piață. Numai că deja marcat Refurbished („factory refurbished”, «remanufactured», «renew program» etc.).

De fapt, această tehnică nu este diferită de cea nouă. Doar cu specificația că acest produs este Refurbished. Această informație de obicei se regăsește pe ambalajul produsului, în cartea cu specificații, marcaje suplimentare etc.).

Trebuie de înțeles că produsele Refurbished nu sunt produse second hand. Este totuși mai aproape de cel nou, chiar aproape ca nou: este sigilat în ambalajul său original, nu există semne de uzura (ca pe cel folosit). Doar foarte rar pot fi prezente defecte cosmetice minore.

Produsele Refurbished beneficiază de garanția oficială din partea producătorului. Și cel mai adesea această garanție poate fi extinsă.

Și principala întrebare este – din ce cauză cumpărătorii acordă o mare atenție produselor Refurbished – prețul. Este mai mic, decât cel al unui produs nou. Dar nu așteptați o reducere extrem de mare. Dacă vedeți că prețul dispozitivului restaurat este mai mic decât cel nou de 2 ori, cel mai probabil că e un produs folosit (second hand). Fiți atenți!

 

Merită să cumpărați sau nu echipamente Refurbished? Fie că este vorba despre un calculator Refurbished sau de un laptop, în primul rând, merită să înțelegeți că achiziționați echipamente noi care au trecut ciclul de producție în mod repetat (reasamblare, inspecție tehnică, testare, ambalare). Astfel, corespunde complet cu certificarea sa, iar producătorul îi oferă o garanție oficială. Deci, dacă prețul unui astfel de produs vi se pare mai atractiv – de ce să nu cumpărați? Important este că producătorul să specifice că acest produs este Refurbished. Și, de asemenea, aveți grijă la produsele Refurbished cu prețuri nerezonabil de mici. Fiți atenți!