Tehnologiile de virtualizare există de peste 30 de ani și astăzi este unul dintre domeniile cheie în IT. Multe servicii de generație nouă se bazează pe acestă tehnologie. Piața produselor de virtualizare este vastă, iar întrebarea ce hipervizor să alegi este întotdeauna relevantă. Așa cum se întâmplă adesea, o soluție universală nu există, fiecare dintre produse are propriile avantaje și dezavantaje, așa că atunci când alegeți, totul trebuie să pornească de la necesitățile afacerii. Cel mai adesea, companiile aleg între produsele VMware și Hyper-V. În acest articol IBB IT SYSTEM încearcă să vă ajute să alegeți cea mai bună opțiune.
Tipuri de hipervizori
Există două tipuri de hipervizori pe piață. Primul tip rulează direct pe platforma hardware și nu necesită un sistem de operare. Hipervizorii de acest fel sunt considerați mai buni, deoarece, lucrând direct pe platforma hardware, acestea oferă performanțe mai mari. Al doilea funcționează pe un sistem de operare, care oferă interacțiune cu hardware-ul.
Hipervizorii de ambele tipuri sunt: Hyper-V, ESXi, iar exemple de al doilea tip sunt: VMware, Oracle Virtual Box, OpenVZ. Ne vom concentra pe soluțiile de primul tip, deoarece al doilea tip este axat pe utilizarea individuală, de obicei întreprinderile folosesc soluțiile de primul tip.
Hyper-V vs VMware
Vom începe analiza noastră cu Hyper-V. Trebuie remarcat faptul că există Windows Server cu rolul Hyper-V standard și există Hyper-V Server. Windows Server 2016 este reprezentat de două ediții: Standard și Datacenter. Din perspectiva de virtualizare, aceste ediții sunt similare, dar există diferențe în ceea ce privește licențele: în versiunea Standard, doar două mașini virtuale pot fi împlementate sub o singură licență de server.
Versiunea Datacenter nu are limită la numărul de mașini virtuale. Trebuie avut în vedere că licența este necesară nu pentru mașina virtuală, ci pentru sistemul de operare din interiorul său. Astfel, dacă clientul are nevoie de sisteme virtuale Linux Server , puteți rula orice număr de mașini virtuale în versiunea standard a Windows Server. Din 2016, Microsoft și-a revizuit ușor politica de licențiere și acum costul unei licențe este legat de numărul de nuclee de pe un server fizic.
Versiunea Hyper-V Server este potrivită pentru cei care nu sunt înteresați de un sistem de virtualizare temporar. Această versiune este gratuită și nu are restricții procedurale. Cu toate acestea, are propriile sale caracteristici:
- Toate mașinile virtuale care rulează Windows trebuie să fie licențiate.
- Soft-ul suportă accesul la consolă de la distanță, dar nu are o interfață grafică.
- Microsoft nu oferă suport, dar sunt disponibile actualizări.
Dacă lipsa unei interfețe grafice nu este un obstacol pentru un bun administrator de sistem, atunci necesitatea de a procura licența Windows pentru fiecare mașină virtuală poate fi dezavantajoasă. În unele cazuri, poate fi mai potrivit să cumpărați o versiune Datacenter. Cu toate acestea, dacă întenționați să implementați doar sisteme Linux Server, această soluție va fi complet gratuită.
Acum să trecem la soluțiile oferite de VMware. VMware ESXi este un produs de tip Linux. Este instalat direct pe hardware, ca sistem de operare și rulează pe baza nucleului propriu VMkernel. Nu poate fi achiziționat separat, soluția este inclusă doar cu VMware vSphere 6, iar tipul de licență variază în funcție de numărul de procesoare fizice suportate. Numărul de mașini virtuale și capacitatea de memorie RAM a server-ului nu afectează prețul.
VMware are, de asemenea, soluții gratuite ESXi Free și VMware Free vSphere Hypervisor. Prima versiune necesită înregistrare și este disponibilă intr-o versiune demo gratuită, fară limitări de funcționalitate timp de 60 de zile, după care, fie îl foloșiți cu limite ale versiunii gratuite, fie achiziționați versiunea completă.
Soluția gratuită VMware Free vSphere Hypervisor, deși nu are limite de memorie RAM și procesoare, are o serie de alte limitări.
- API-urile sunt disponibile doar pentru citire.
- O mașină virtuală nu poate avea mai mult de 8 procesoare virtuale.
- Colaborarea cu Veeam pentru backup nu este disponibilă.
- Imposibil de conectat la vCenter Server.
- Nu sunt disponibile VM host live migration, VM storage live migration.
Astfel, este putin probabil să se construiască o soluție comercială pe deplin bazată pe ESXi gratuit.
Rezumat
Atunci când alegeți un hipervizor, trebuie să porniți de la necesitațile afacerii. Acest articol nu este un ghid pentru acțiune, mai degrabă este unul informativ. În acest articol sunt vizate doar informații generale pe care ar trebui să le aveți în vedere atunci când alegeți un hipervizor. IBB IT SYSTEM recomandă să luați în calcul nu numai specificațiile sau prețul atractiv, ci și nevoile speciale ale afacerii dumneavoastră.